Het didactisch handelen van de leerkracht (hoe wordt de les gegeven) versterken wij door gebruik te maken van het EDI- en GIP-model. Onze leerkrachten gebruiken activerende werkvormen en vergroten de zelfstandigheid van de kinderen. Kinderen moeten kunnen omgaan met uitgestelde aandacht en zelf problemen kunnen oplossen.
Wij gaan uit van hoge verwachtingen en willen onze ouders betrekken bij de ontwikkeling van hun kind. Om alle kinderen zo optimaal mogelijk te ondersteunen brengen wij de vorderingen veelvuldig in kaart. Wij werken hierbij vanuit de principes van het handelingsgericht werken (HGW). Hierdoor zijn wij in staat om gesignaleerde onderwijs- of ondersteuningsbehoefte van het kind te vertalen naar concrete ondersteuningsmogelijkheden. De pijlers van handelingsgericht werken zijn:
- Aansluiten bij onderwijs en ondersteuningsbehoeften van het kind uitgaan van de gehele context waarin het kind opgroeit
- De constructief samenwerkende leerkracht maakt het verschil
- Het benutten van positieve aspecten
- Doelgericht handelen
- Een systematische, planmatige en transparante werkwijze
Wij streven naar een hoog niveau van basisondersteuning (voor alle leerlingen is zoveel als mogelijk ondersteuning toegankelijk). Hiervoor stellen wij de ondersteuningsbehoefte vast en samen met ouders en kind organiseren wij preventieve of curatieve ondersteuning. Instructiegroepen voor taal en rekenen kunnen per groep dan ook verschillend zijn. Wij werken daarnaast voortdurend aan het vergroten van de zelfstandigheid van onze leerlingen. In het schoolteam is hiervoor de nodige expertise aanwezig, zoals specialisten voor lezen, taal, rekenen, ICT, Gedrag (sociale vaardigheid) en Engels.
Wij kennen de volgende ondersteuningsmogelijkheden
- Aanpak gericht op leesproblemen
- Aanpak gericht op sociale veiligheid en sociaal emotionele ontwikkeling
- Aanpak gericht op kinderen met een ontwikkelvoorsprong (LEVEL-werk) en projecten
- Aanpak gericht op het werken met een eigen leerlijn
- Aanpak gericht op rekenproblematiek